KAKO IZABRATI...

Prikaži:

Sortiraj:

Naime, dok dete ne preraste svoje auto sedište po težini ili po visini, jedino ispravno rešenje je da nastavi da ga koristi. Dete u auto sedištu koje nije u odgovarajućoj grupi je manje bezbedno u slučaju eventualnih sudara ili naglih kočenja.

Auto sedišta okrenuta u smeru kretanja automobila

Grupa 1 obuhvata auto sedišta za mališane od 9 do 18 kilograma i, za razliku od prethodnih grupa, ova auto sedišta za decu se okreću prema napred, odnosno u smeru kretanja automobila. Podsećamo, auto sedišta iz grupe 0, 0+ ili 0/1 se postavljaju isključivo u smeru suprotnom smeru kretanja automobila, što znači da je beba okrenuta unazad. Razlog za ovo je što u tom uzrastu vrat i kičma bebe nisu dovoljno razvijeni da bi mogli da se odupru inerciji prilikom kočenja ili frontalnog sudara. Tek kada dete stekne uslov za prelazk na auto sedišta iz grupe 1, može i da se okrene prema napred.

Težina nije jedini uslov za prelazak na auto sedišta grupe 1

Istina je da su auto sedišta iz grupe 1 namenjena deci od 9 do 18 kilograma, ali prelazak na ovu grupu pre svega zavisi od stepena razvoja leđa i vrata. Kao parametar se uzima to da li dete može samo da pređe iz sedećeg u uspravan položaj. Dakle, ako dete može da se uspravi bez vaše pomoći, nebitno da li će to učiniti oslanjajući se i pridržavajući se za nešto, smatra se da je dovoljno razvijeno za sedenje u auto sedištu sa pogledom prema napred. Tek onda obratite pažnju na kriterijum u vezi sa težinom.

Pitanje bezbednosti

Sedenje u pravcu kretanja automobila podrazumeva da je vrat dovoljno jak da se odupre inerciji. Drugi aspekt koji će vašem detetu obezbediti sigurnu vožnju su pojasevi. Auto sedišta imaju pojaseve za vezivanje sa pet sigurnosnih tačaka, što podrazumeva dva pojasa preko ramena, dva oko nogu i jedan pojas između nogu. Prilikom kupovine obratite pažnju na pojaseve, jer neki modeli auto sedišta nemaju sistem vezivanja u pet tačaka, već se podrazumeva da se dete veže uz pomoć pojasa na zadnjem sedištu automobila. Međutim, za mališane koji su tek dostigli devet kilograma ovo nije dovoljno dobro rešenje.

Auto sedište uvek postavljajte na zadnje sedište i to iza suvozačkog sedišta, ako ste sami sa detetom u automobilu.

Ovaj sajt koristi kolačiće(cookies), kako bismo Vam pružili bolje korisničko iskustvo. Prihvatanjem korišćenja kolačića saglasni ste sa politikom privatnosti.