KAKO IZABRATI...

Prikaži:

Sortiraj:

Tako je grupa 0 namenjena za bebe od rođenja, pa sve dok ne dostignu težinu od 10 kilograma ili dok po visini ne prerastu autosedište. Auto sedišta iz grupe 1 su namenjena deci od 9 do 18 kilograma, grupe 2 za decu od 15 do 25 kilograma, a grupe 3 za mališane od 22 do 36 kilograma.

Pored ovih osnovnih, postoje i kombinovane grupe i proširene grupe autosedišta. Grupa auto sedišta 0+ zapravo je proširena verzija grupe 0 i mogu se koristiti za bezbedno smeštanje dece do 13 kilograma, umesto do 10, koliko iznosi maksimum za grupu 0.

Uvek koristite optimalnu grupu sedišta za vaše dete, jer će samo tako ono biti adekvatno zaštićeno. Nikada nemojte žuriti sa prelaskom na sledeću grupu.

Auto sedišta grupe 0+ uvek okrećite suprotno smeru kretanja automobila

S obzirom na to da su auto sedišta iz grupe 0+ namenjena bebama od njihovog rođenja pa do trenutka kada dostignu telesnu težinu od 13 kilograma, jasno je da njihovi vratni mišići, baš kao ni skelet, nisu dovoljno dobro razvijeni. Bebina glavica prilikom naglih pokreta još uvek vrlo lako može da klone napred ili nazad i da dovede do povrede vrata. Zato se auto sedišta namenjena deci ovog uzrasta uvek i isključivo postavljaju tako da beba gleda u smeru suprotnom smeru kretanja automobila. Kod naglog kočenja ili frontalnog i bočnog sudara, ako je beba u auto sedištu okrenuta nepropisno unapred, pod silom inercije bebina glavica će poleteti napred, a posledice toga mogu da budu velike. S druge strane, ako je sedište postavljeno u skladu sa preporukom, naslon auto sedišta će razložiti silinu i sprečiti bilo kakav nagli trzaj bebine glave.

Zbog nešto manjih dimenzija, auto sedišta iz grupe 0+ mogu biti postavljena i na suvozačko sedište, ali takođe tako da gledaju unazad. Ipak, imajte na umu da nikako ne smete bebu stavljati napred ako je omogućeno otvaranje vazdušnih jastuka na mestu suvozača.

Neka auto sedišta za decu imaju svoje postolje, dok se druga pričvršćuju uz pomoć pojasa u automobilu. U svakom slučaju, posvetite uvek dovoljno pažnje postavljanju auto sedišta, kao i smeštanju deteta u njega. Proverite da li ste dobro vezali sigurnosne pojaseve i da li su oni dovoljno zategnuti. Kada je dete vezano, ne sme biti mnogo lufta između njega i pojasa, a o optimalnom načinu vezivanja se informišite u uputstvu proizvođača.

Kad je vreme za novo auto sedište?

Ako je vaš mališan prerastao limit auto sedišta u vezi sa težinom, to jest u ovom slučaju ima više od 13 kilograma, onda je vreme da pređete na veće auto sedište. Međutim, dete može da preraste auto sedište i po visini. Ako glava deteta viri iznad naslona, to auto sedište više ne pruža pravu zaštitu vašem detetu, jer glavica i vrat nemaju odgovarajuću potporu.

Ovaj sajt koristi kolačiće(cookies), kako bismo Vam pružili bolje korisničko iskustvo. Prihvatanjem korišćenja kolačića saglasni ste sa politikom privatnosti kupaca.