KAKO IZABRATI...

Prikaži:

Sortiraj:

Sve dok imuni sistem ne ojača, neophodno je strogo voditi računa o higijeni flašice za bebe, ali i cucle, varalice i ostalog pribora. Sterilizacija je svakako najpouzdaniji način za čišćenje pribora. Naravno, podrazumev se da i sve drugo u bebinom okruženju mora da bude potpuno čisto i bezbedno.

Potrebno je da se sterilizacija obavlja svakodnevno, čime se otklanja opasnost od eventualnih infekcija, koje mogu da nastanu razvojem bakterija u flašici ili na cucli.

Higijena flašice za bebe i priprema za sterilizaciju

Zbog još uvek nerazvijenog sistema za odbranu organizma, neophodno je strogo voditi računa o higijeni ne samo flašice za bebe, već i ostalih predmeta, kao što su cucle, varalice, kašičice, pa i same četkice za čišćenje flašice za bebe.

Pre nego što na red dođe sterilizator, bitno je četkicom očistiti flašicu i cuclu posle svakog obroka. Uz pomoć deterdženta i mlake vode valja otkloniti svaki trag mleka. U vezi sa tim, za pranje bebi flašica, cucli i drugog posuđa za bebe postoji poseban deterdžent za pranje bebi falšica i cucli. Ovaj deteržent je napravljen od potpuno prirodnih sastojaka, nije opasan po zdravlje bebe i bez ukusa i mirisa je. 

Pribor koji se koristi treba isprati u vrućoj vodi sa deterdžentom, dok se higijena flašice za bebe održava tako što se flašice i poklopci očiste četkom za pranje flašica i dobro isperu, pa se stave u sterilizator. Postoji nekoliko načina za sterilizaciju, ali je najjednostavnije i najpouzdanije da se higijena flašice za bebe, cucle i varalice održava tako što se stave u sterilizator.

Kako se obavlja sterilizacija

Postoji nekoliko načina za sterilizaciju bebinog pribora. Jedan je upotreba specijalnih tableta i deterdženata prilikom pranja. Najpouzdanije je, ipak, koristiti sterilizator. Sterilizator je posebno napravljen za održavanje higijene flašica za bebe i ostale bebi opreme i ne postoji mogućnost da neki trag mleka ili druge hrane "promakne" i napravi problem.

Postoji više tipova sterlizatora, od onih koji funkcionišu na principu vodene pare i pružaju besprekorne rezultate, pa sve do električnih i sterilizatora koji se stavljaju u mikrotalasnu peć.

Najstariji vid sterilizacije je prokuvavanje u vodi. Ako se odlučite za ovaj tip starilizacije, odredite jednu posudu u kojoj ćete kuvati opremu i koristite je samo za to.

Kada sterilizacija više nije neophodna

Obično oko šestog meseca života beba počinje da koristi i nešto čvršću hranu. To je ujedno i vreme kada više nije neophpdno terilisanje njenog pribora za jelo. U ovom uzrastu sasvim je dovoljno pribor za jelo lepo oprati deterdžentom i toplom vodom, a možete potražiti i posebni, blagi deterdžent za sudove namenjen baš pranju bebinog posuđa.

Održavanje higijene pribora i higijena flašice za bebe podjednako su važni i kasnije kada dete prohoda i počne samostalno da jede. Potrebno je da ga naviknete da redovno pere ručice, kao i da održava higijenu usta pranjem zubića.

Ovaj sajt koristi kolačiće(cookies), kako bismo Vam pružili bolje korisničko iskustvo. Prihvatanjem korišćenja kolačića saglasni ste sa politikom privatnosti kupaca.