KAKO IZABRATI...

Prikaži:

Sortiraj:

Čak se u novim smernicama svojevrsnog vodiča dečijeg razvoja, koji je izdala Američka pedijatrijska akademija navodi da bi  trebalo podsticati davanje varalice deci mlađoj od godinu dana. 

Prema izveštaju autora jedne od studija, dr Fern Hauk, profesora porodične medicine i nauke o javnom zdravlju na Univerzitetu u Šarlotsvilu, u Virdžinij, prednosti cucle varalice, odnose prevagu nad rizicima njene upotrebe.

Saznajte sve o prednostima i manama cucle varalice, pa odlučite da li je ona pravi izbor za vaše dete.

Varalice i njihova svrha

Smanjuje rizik od pojave sindroma iznendne smrti odojčeta
Istraživanja su pokazala da korišćenje varalice smanjuje rizik od pojave sindoroma iznendane smrti odojčeta (SIDS) i to za čak 61 odsto. Interesantno je da stručnjaci još uvek nisu spoznali tačan mehanizam, odnosno kako i zašto varalice pomažu, ali statistika jasno pokazuje da je tako. Međutim, čak ni pojava SIDS-a nije sasvim jasna u naučnim krugovima.

Postoji nekoliko teorija o tome kako, zapravo, varalice pomažu u borbi protiv SIDS-a. Prema jednoj od njih, varalice pomažu bebama da se brže i lakše propude u situacijama kada je njihov život ugrožen. Druga teorija objašnjava da varalice u stvari jednostavno sprečavaju gušenje, tako što onemogućavaju "guranje" jezika. 


Varalice umiruju
"Varalica čini da se beba oseća dobro", smatra dr Ketrin Tobin, pedijatar i autorka knjige „Plan za uspavljivanje bebe“. Kada ima varalicu u ustima beba je smirenija, zbog toga što sisanja izaziva lučenje određenih hormona sa umirujućim dejstvom.

Na šta obratiti pažnju prilikom upotrebe varalice

Može da ometa dojenje
Postoji mogućnost da varalice izazovu probleme sa dojenjem, upozoravaju stručnjaci. Naime, korišćenje varalice može kod bebe da smanji želju za sisanjem, a ovo će dalje da dovede do toga da se majčino mleko sve slabije stvara.

Rizik od upale uha
U jednom neznatnom procentu upotreba varalice može da se poveže sa pojavom upale uha kod bebe. Upravo zbog toga doktori sugerišu da se posle 12 meseci života prestane sa upotrebom varalice, naročito ako se ima u vidu da se baš u tom periodu češće događaju upale uha i bez upotrebe varalice.

Opasnost za pravilan razvoj zuba i usne duplje
Preterana i nepravilna upotreba cucle i varalice često dovodi do problema sa zubima i pravilnim razvojem usne duplje. Potencijalna opasnost je krivljenje zuba ili šupljine u njima, kao i nepravilan razvoj desni. Deformacije usne duplje kasnije dovode i do problema sa govorom. Naročito je loša navika stavljanje šećer ili slatkih rastvora na varalice.

Ovaj sajt koristi kolačiće(cookies), kako bismo Vam pružili bolje korisničko iskustvo. Prihvatanjem korišćenja kolačića saglasni ste sa politikom privatnosti kupaca.