KAKO IZABRATI...

Prikaži:

Sortiraj:

Nemojte prelaziti na veću grupu sedišta pre vremena

Minimum kilograma koje dete mora da ima da bi koristilo auto sedišta iz grupe 2 je 15, ali imajte na umu da vaš mališan može ostati u sedištu iz grupe 1 sve dok ne bude imao 18 kilograma. Dakle, nije neophodno da odmah pređete na sedište veće grupe. Stručnjaci čak preporučuju da se kategorija auto sedišta menja tek kada dete pređe maksimalnu težinu koju proizvođač propisuje za svoje sedište. Vožnja u auto sedištu veće grupe nije bezbedna, jer dete u njemu nije dovoljno dobro pričvršćeno.

Šta je buster (booster)

Sigurnosni pojasevi automobila se ne smeju koristiti za vezivanje dece u toku vožnje ako ona nisu na odgovarajućem auto sedištu. Zašto je to opasno? Pojasevi na automobilu su predviđeni za odrasle osobe i prilagođeni su veličini njihovog tela. Kao što sigurno znate, oni idu preko ramena i ključne kosti, kao i oko karlice sa prednje strane. Međutim, ako dete sedne na sedište automobila i vežete ga sigurnosnim pojasom, on neće držati iste tačke kao kod odrasle osobe, odnosno neće stajati na istom delu tela. U zavisnosti od visine deteta, pojas će mu umesto preko ramena verovatno prelaziti prako vrata i preko stomaka. Ovakav način vezivanja ne samo da ne pruža dovoljnu bezbednost, već predstavlja i opasnost, jer pri sudaru ili naglom kočenju može da nanese ozbiljne povrede. Zato se auto sedišta iz grupe 2/3 koriste da podignu dete na odgovarajuću visinu, tako da pojas zaista služi svojoj svrsi i ne predstavlja opasnost. Engleska reč „boost“ zapravo znači podići. Auto sedišta buster nemaju naslon za leđa, ali imaju oslonac sa strane. Ona se stavljaju na zadnje sedište automobila, tako da dete koje sedi na njima kao oslonac koristi naslon zadnje klupe u automobilu, a kao zaštitu koristi pojas automobila.

Kako birati auto sedišta

Auto sedišta su od ogromnog značaja za bezbednost vašeg deteta i zato je važno izabrati kvalitetno. Testiranja, od kojih je u Evropi svakako najpoznatije ADAC testiranje koje se obavlja u Nemačkoj, pokazuju da najskuplja auto sedišta i nisu najbezbednija. Uvek proverite da li je auto sedište koje vam se dopada i želite da ga kupite na neki način testirano. Uobičajeno je da se auto sedišta za decu testiraju uz pomoć simulacije frontalnog sudara pri brzini od 50 kilometara na čas.

Takođe je bitno od kog je materijala napravljeno dečije auto sedište, odnosno da li su ti materijali toksični. Kada je reč o pitanju higijene, preporučljivo je da auto sedište ima navlaku koja se skida i koja je periva. Auto sedišta iz grupe 2/3 mogu koristit deca do 36 kilograma, odnosno do svoje dvanaeste godine, pa je značajno da navlaka može da se opere.

Ovaj sajt koristi kolačiće(cookies), kako bismo Vam pružili bolje korisničko iskustvo. Prihvatanjem korišćenja kolačića saglasni ste sa politikom privatnosti kupaca.