KAKO IZABRATI...

Prikaži:

Sortiraj:

Podsećamo, grupa 0 je namenjana deci do 13 kilograma, a grupa 1 deci od 9 do 18 kilograma, što znači da vam auto sedišta 0/1 praktično menjaju dve uzrasne kategorije.

Bezbedna vožnja za vaše dete

Auto sedišta za decu imaju jednu funkciju, a to je da dete bude maksimalno bezbedno u toku vožnje. Zato pre izgleda auto sedišta treba da pogledamo neke druge podatke o njemu, koji će nam reći da li je ono dovoljno kvalitetno da vašem mališanu omogući optimalnu zaštitu u vožnju.

Kvalitet auto sedišta je najbitniji, jer vam on garantuje da će dete u slučaju nezgode ipak biti zaštićeno. Stručnjaci apeluju na to da auto sedišta budu postavljena suprotno smeru kretanja automobila što je duže moguće. Iako postoji sasvim pogrešno mišljenje da već posle 6 do 12 meseci beba može da se okrene unapred, praksa u nekim zemljama je da čak i mališani posle navršene treće godine tokom vožnje sede okrenuti ka nazad.

Ovakav vid vožnje je daleko bezbedniji iz prostog razloga što u slučaju sudara s preda ili s boka, kao i u slučaju naglog kočenja, dete koje sedi u auto sedištu okrenutom u smeru suprotno smeru kretanja automobila ne rizikuje povrede vrata ili glave.

Čak ni sa navršenih godinu dana vrat bebe nije dovoljno jak da se suprotstavi sili inercije, pa prilikom udara ili kočenja glavica naglo kreće napred, što se često završava povredama. Zato nema potrebe žuriti sa okretanjem deteta napred. Roditelji često odluče da okrenu auto sedište napred kada dete poraste toliko da noge počnu da vire iz auto sedišta. Međutim, to nije signal za promenu položaja auto sedišta.

Da li je vreme za promenu auto sedišta?

Kombinovane grupe auto sedišta za decu su povoljne zbog toga što ih možete koristiti duže, odnosno potrebno je više vremena da ih vaše dete preraste. Nemojte ih menjati auto sedištima iz sledeće grupe sve dok za to ne budu ispunjeni određeni uslovi, a pre svih težina deteta. Auto sedišta su podeljena u grupe i kombinovane grupe upravo prema tome koliko najmanje i najviše dete treba da bude teško da bi mu odgovaralo to auto sedište.

Ako koristite auto sedište neodgovarajuće grupe za vaše dete, to smanjuje nivo sigurnosti u vožnji. Pređite na veće auto sedište onda kada vaše dete premaši gornju granicu težine koju je proizvođač sedišta odredio za svoj proizvod.

Drugi kriterijum za promenu sedišta je visina deteta. Ako naslon sedišta nije bar za dva santimetra iznad vrha glave kad smestite dete u njega, to znači da je vreme za promenu auto sedišta. Može se dogoditi da u tom trenutku vaš mališan još uvek nema dovoljno kilograma za prelazak na sedište iz sledeće grupe. Tada je najbolje rešenje kupovina autosedišta iz kombinovane grupe.
 

Ovaj sajt koristi kolačiće(cookies), kako bismo Vam pružili bolje korisničko iskustvo. Prihvatanjem korišćenja kolačića saglasni ste sa politikom privatnosti kupaca.