KAKO IZABRATI...

Prikaži:

Sortiraj:

Auto sedišta iz grupe 1 se koriste za decu čija je telesna težina najmanje 9 kilograma. Drugi uslov za prelazak na ovo auto sedište je da dete može bez pomoći roditelja da se prebaci iz sedećeg u uspravan položaj, makar uz pomoć oslanjanja o neki drugi predmet. U tom trenutku se smatra da je dete dovoljno razvilo svoj kičmeni stub da može preći na auto sedišta koje se postavljaju u smeru kretanja vozila.

Pre toga se koriste auto sedišta iz grupe 0, ili iz „proširene“ grupe 0+ i to je tip sedišta koji se postavlja isključivo u smeru suprotnom od smera kretanja vozila. Zajedničko svim auto sedištima od grupe 1, pa do grupe 3, koja je ujedno i poslednja grupa, je da se ona postavljaju tako da dete gleda u napred.

Kako prilagoditi sedište uzrastu deteta

S obzirom na to da su auto sedišta iz grupe 1/2/3 namenjena deci od 9 do 36 kilograma, što jeste veliki raspon, razumljivo je da se ona postavljaju na različit način za decu različitog uzrasta.

Kada vaš mališan tek ispuni kriterijum za prelazak na auto sedišta iz grupe 1, prilikom vožnje ćete ga obezbediti pojasevima sa pet uporišnih tačaka koje sadrži samo auto sedište. Pojasevi sa uporištem u pet tačaka su ugrađeni u auto sedište i podrazumevaju da dete mora da bude vezano oko oba ramena, oko obe noge i između nogu.

Kako se dete razvija i raste, tako auto sedišta iz grupe 1/2/3 možete prilagođavati tome. Na primer, auto sedišta iz grupe 2 su namenjena deci od 15 kilograma, mada stručnjaci preporučuju da se prelazak odloži sve dok dete ne bude imalo 18 kilograma. Već od tog uzrasta decu više ne možete vezivati pojasevima auto sedišta, već pojasom automobila.

Vezivanje dece sigurnosnim pojasom automobila

Kombinovana grupa auto sedišta omogućava da na lak način pređete na novi sistem zaštite deteta prilikom vožnje, a da ne kupujete novo sedište. Prateći uputstva proizvođača, kada vaše dete dostigne 15 ili 18 kilograma, možete prestati da ga vezujete pojasevima auto sedišta i preći na vezivanje sigurnosnim pojasom automobila. Pojas automobila nema uporište u pet već u tri tačke, što znači da ide od ramena, preko ključne kosti ukoso naniže jednim svojim delom, a drugim delom ide oko karličnog dela.

Svrha auto sedišta za decu od 15 do 36 kilograma je da ih po visini prilagodi pojasu automobila. Sigurnosni pojas je predviđen za više i teže osobe nego što su deca do 36 kilograma. Zato bi ona bila nebezbedna ako bi sedela na sedištu automobila, jer bi im pojas išao preko vrata i oko stomaka. U slučaju sudara ili naglog kočenja, to bi moglo da izazove kobne posledice. Auto sediša zato prosto podižu dete do odgovarajuće visine, kako bi sigurnosni pojas pružio adekvatnu zaštitu.

Ovaj sajt koristi kolačiće(cookies), kako bismo Vam pružili bolje korisničko iskustvo. Prihvatanjem korišćenja kolačića saglasni ste sa politikom privatnosti kupaca.