KAKO IZABRATI...

Saveti roditeljima za odabir dečije obuće

Kvalitetna obuća je veoma važna za zdravlje deteta, jer će se u njoj stopala pravilno razvijati i ostaće zdrava. U prilog važnosti obuće govori i podatak da se 98% ljudi rodi sa zdravim stopalima, ali samo 40% zadrži zdrava stopala i kada odraste. U dobroj obući deca će manje povređivati stopalo i gležnjeve i imaće priliku da razviju sportsku aktivnost koja predstavlja pretpostavku, ne samo za zdrav fizički razvoj, već i za razvoj u psihičkom pogledu.

Prilikom kupovine dečije obuće roditelji se često suočavaju sa dilemom veličine, odnosno pitaju se da li odabrana obuća odgovara detetovom stopalu. Za sebe je lako kupiti, ali dete ne zna da li mu obuća u potpunosti odgovara. Da bi se stopalo deteta normalno razvijalo, ono mora imati dovoljno prostora, a to znači da između palca i vrha obuće treba da se nalazi razmak od 6 do 12 milimetara, što je širina vašeg prsta. Roditelji moraju da vode računa o ovome, posebno zato što zabrinjava podatak da više od polovine dece ne nosi odgovarajuću obuću, što predstavlja predispoziciju za kasnije probleme sa stopalima i kičmom.

U toku same kupovine, važno je da dete proba i levi i desni komad obuće, jer je uobičajeno da stopala nisu identične dužine. Takođe, najbolje je kupovati posle podne, jer su stopala kraća i uža kada ustanemo, nego uveče pred spavanje. Važno je da dete bude raspoloženo za kupovinu, a to je gotovo uvek kada je naspavano i sito. Prilikom probe, tražite od deteta da ustane i prošeta. To je važno, jer je stopalo duže kada ustanemo i ujedno najviše prostora mu je potrebno prilikom hodanja i trčanja, jer se tada prstići pomeraju u obući. To je i prilika da roditelji na osnovu hoda primete da li je detetu obuća udobna.

Roditelji treba da budu spremni da deci često kupuju obuću, jer deci stopala jako brzo rastu. Na primer, između treće i šeste godine detetu stopala rastu otprilike jedan milimetar. To znači da roditelji treba svakog meseca da proveravaju dečiju obuću i da budu spremni da u početku kupuju novu obuću otprilike za svako godišnje doba. Ne preporučuje se da dete nosi pozajmljenu i korišćenu obuću, jer svako dete gazi na svoj način.

Prilikom kupovine dečije obuće roditelji moraju da vode računa o robnoj marki, materijalu od kojeg je napravljena, dužini i širini stopala, ali i da uzmu u obzir koliko je dete aktivno, gde i u kojim uslovima će nositi određenu obuću. Takođe, treba da znaju koju boju dete voli, odnosno koja boja dominira u detetovom ormaru, radi lakšeg uklapanja. Zato je važno da se dobro pripremite i da unapred imate odgovore na ova pitanja i dileme.

Dakle, pred roditeljima je ozbiljan zadatak prilikom kupovine dečije obuće, jer je odgovornost velika. Nošenjem neodgovarajuće obuće može se javiti deformitet stopala, znojenje koje često izaziva iritaciju, zatim problem sa noktima, kičmom. Zato se potrudite da svom detetu kupite kvalitetnu obuću.

Ovaj sajt koristi kolačiće(cookies), kako bismo Vam pružili bolje korisničko iskustvo. Prihvatanjem korišćenja kolačića saglasni ste sa politikom privatnosti.